Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

2η Εθελοντική Αιμοδοσία ΟΝΝΕΔ – Δίνουμε αίμα, Δίνουμε ζωή


Η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, με σκοπό την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για νέους ηλικίας έως 32 ετών που δημιουργήθηκε πέρυσι.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση ενίσχυση του εθελοντικού αιμοδοτικού κινήματος, ώστε να καλύπτονται οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες αλλά και συνολικότερα η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τέτοια ζητήματα.

Με την κίνηση μας αυτή, καλούμε τα μέλη των Οργανώσεων μας σε όλη τη χώρα, αλλά και κάθε άλλο νέο που το επιθυμεί, να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία ώστε να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα της ενεργής συμμετοχής σε κοινωνικά αναγκαίες δράσεις.

Αναλυτικά, οι αιμοδοσίες θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες πόλεις και σημεία:

Άρτα – 2 Δεκεμβρίου, Κεντρική Πλατεία Άρτας (κινητή μονάδα)
Αθήνα – 1 Δεκεμβρίου, Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών
Ζάκυνθος – 2 Δεκεμβρίου, Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος»
Ηλεία – 5 Δεκεμβρίου, Κεντρική Πλατεία Πύργου (κινητή μονάδα)*
Θεσσαλονίκη – 1 Δεκεμβρίου, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Καρδίτσα – 2 Δεκεμβρίου, Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας
Κοζάνη – 2 Δεκεμβρίου, Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο
Κόρινθος – 1 Δεκεμβρίου, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κορίνθου
Λονδίνο - 5 Δεκεμβρίου, West End Blood Donor Centre
Λέσβος – 2 Δεκεμβρίου, Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Πειραιάς – 1 Δεκεμβρίου, Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά
Πέλλα – 5 Δεκεμβρίου, Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών*
Πιερία – 2 Δεκεμβρίου, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης
Ροδόπη – 2 Δεκεμβρίου, Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σάμος – 1 Δεκεμβρίου, Γενικό Νοσοκομείο Σάμου
Φλώρινα – 2 Δεκεμβρίου, Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Δημητρίου»
Χίος – 1 Δεκεμβρίου, Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου

* Στις πόλεις αυτές (Πύργος Ηλείας και Γιαννιτσά Πέλλας) η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, λόγω τεχνικών δυσκολιών.



Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ στερείται Λογικής


Με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 θεσπίστηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.),  το γνωστό σε όλους «χαράτσι» επί των ακινήτων, η είσπραξη του οποίου ορίστηκε ότι θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. ή των λοιπών εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, με επαπειλούμενη συνέπεια της μη πληρωμής του την άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης των ακινήτων.

Δεδομένου ότι  τα έσοδα που ήδη εισπράττονται  μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος προορίζονται για την εν γένει εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι δεν συναρτώνται  άμεσα με την παροχή κάποιας ανταποδοτικής  ωφέλειας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθίσταται μάλλον σαφές ότι η συγκεκριμένη δημοσιονομική επιβάρυνση αποτελεί  φόρο επί της περιουσίας και όχι «έκτακτο ειδικό (ανταποδοτικό) τέλος». Μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν Αιτήσεως Ακυρώσεως που άσκησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Ακόμα όμως κι αν η Δικαιοσύνη τελικώς κρίνει νόμιμο το «χαράτσι» στα ακίνητα, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι προβληματισμού για το μέτρο αυτό.

Αρχικά, πρόκειται για ένα καθαρά «υφεσιακού» χαρακτήρα μέτρο το οποίο συμπιέζει ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα των πολιτών. Επίσης δεν εξετάζονται σε καμία περίπτωση ζητήματα όπως αν το «ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο» είναι οικογενειακή στέγη, αν αποτελεί πηγή εισοδήματος ή είναι ξενοίκιαστο, αν ο ιδιοκτήτης του το έχει αποπληρώσει ή εξακολουθεί να πληρώνει κάποιο στεγαστικό δάνειο, ούτε καν λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του κάθε συγκεκριμένου ακινήτου για τον προσδιορισμό του ύψους του «τέλους».  Παράλληλα,  ενδεικτική της κοντόφθαλμης αντιμετώπισης του ζητήματος από το Υπουργείο Οικονομικών είναι και η τελική επιβολή του «χαρατσιού» και στα ξενοδοχεία κάθε μεγέθους, με αποτέλεσμα να δίνεται ακόμα ένα δυνατό χτύπημα σε έναν  από τους ελάχιστους τομείς της Εθνικής μας Οικονομίας που παράγουν Εθνικό Εισόδημα, τον Τουρισμό. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως με το μέτρο αυτό επιχειρείται μια πρωτοφανής στα χρονικά ιδιότυπη «κοινωνικοποίηση» ή «σχεδόν δήμευση» της ατομικής ιδιοκτησίας, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί αποκλειστικά και μόνο σε βάρος.

Τόσο ο  Γερμανός Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, κ. Gunther Oettinger, όσο και η Συνήγορος του Πολίτη, κα. Καλλιόπη Σπανού, με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες τάχθηκαν κατά της τακτικής αυτής. Ο κ. Oettinger τόνισε πως δεν μπορεί να γίνεται διακοπή ηλεκτροδότησης εάν ο πολίτης εξοφλεί το τέλος αλλά όχι το φόρο στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, ενώ η κ. Σπανού υποστήριξε πως η παύση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες και νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ανάγκης και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τα σχετικά τέλη, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στα δικαιώματα των πολιτών.

Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζουμε πως θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα  προκειμένου να εξαιρεθούν της καταβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) όσοι πραγματικά έχουν αδυναμία καταβολής βάσει της φοροδοτικής τους δυνατότητας, ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι υπερήλικες, οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.

Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να αποφύγει τα εισπρακτικά μέτρα ευκαιριακού τύπου, που επιδεινώνουν την ύφεση και πλήττουν την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη. Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί πως η φορολογική συνείδηση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση στη χώρα, χτίζεται μέσω της δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και πολιτών. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, λογική και εξέταση όλων των δεδομένων όταν σχεδιάζονται τέτοιας μορφής μέτρα και νόμοι.

Τομέας  Δικαιοσύνης ΟΝΝΕΔ



Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

2ο ΟΝΝΕΔ Debate με θέμα "Δημόσιο Χρέος: Διαγραφή ή Διαχείριση;"


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο από τη σειρά θεματικών  debates της ΟΝΝΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του OpenPlace (Μεσογείων 15).

Το θέμα του  debate ήταν «Δημόσιο Χρέος: Διαγραφή ή Διαχείριση;» και ο στόχος ήταν να συζητηθεί το κρίσιμο αυτό θέμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας και να παρουσιαστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν ως ομιλητές δύο γνώστες της κατάστασης, με διαφορετικές ωστόσο απόψεις για το ζήτημα του δημόσιου χρέους και το πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί: ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο κ. Λεωνίδας Βατικιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος του ντοκιμαντέρ Debtocracy (debtocracy.gr).

Η τοποθέτηση του κ. Βατικιώτη βασίστηκε στην άποψη του πως το δημόσιο χρέος  δεν πρέπει να αποπληρωθεί για  δύο λόγους. Πρώτον, επειδή οδηγεί την  κοινωνία στη φτώχεια και την  εξαθλίωση και αναστέλλει τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που θα επιτρέψουν την αναδιανομή. Δεύτερον, επειδή το δημόσιο χρέος αποτελεί μέσο για την άσκηση πολιτικών παρεμβάσεων στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, που αναιρούν τις διαφορετικές ιδεολογικές και προγραμματικές προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους που παρουσίασαν πρόσφατα οι διεθνείς εταίροι της χώρας, η  οποία καταδεικνύει ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους και ως αναγκαία τη διαχείριση του. Τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους στη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και πως η διαχείριση του χρέους πρέπει να γίνει μέσα από πολιτικές για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Οι  παρευρισκόμενοι  στην εκδήλωση είχαν  τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ερωτήσεις στο  διάλογο που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των δύο ομιλητών και να εκφράσουν  την άποψη τους σχετικά με το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης, με την ανάταση σχετικών καρτών (υπέρ ή κατά).

H εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.onned.gr/live

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το 2ο debate κάνοντας κλικ εδώ.



Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου



Σήμερα η χώρα αποδίδει τιμές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου  του 1973, που ήταν η κορύφωση  της λαϊκής εξέγερσης απέναντι  στο δικτατορικό καθεστώς. Σύσσωμη  η κοινωνία, με αιχμή του δόρατος τους νέους, τους φοιτητές και τους μαθητές, πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, έδωσε τη μάχη για να επανέλθει στην Ελλάδα το δημοκρατικό πολίτευμα και η πολιτική σταθερότητα. Η σημασία των γεγονότων αυτών είναι διαχρονική και επίκαιρη ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται, η ευημερία μειώνεται και οι αντιθέσεις σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα ενισχύονται.

Ωστόσο  δεν πρέπει  να μας διαφεύγει  η εκμετάλλευση της αντίστασης στη Δικτατορία από ορισμένους από τους συμμετέχοντες. Με κύριο γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον αναρριχήθηκαν σε αξιώματα και διαχειρίστηκαν την εξουσία, προωθόντας τις αντιλήψεις περί εύκολου πλουτισμού και ευνοιοκρατίας. Αποτέλεσμα ήταν να οδηγήσει η φιλοσοφία τους, που κυριάρχησε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, στο να απαξιωθεί η Δημοκρατία, ο Κοινοβουλευτισμός αλλά και συνολικά η χώρα. Αυτοί είναι που και τώρα κυβερνούν τη χώρα και προωθούν την υποβάθμιση της πολιτικής και της ενεργής συμμετοχής στα κοινά, ώστε να διατηρήσουν τη μονοπωλιακή τους θέση στην άσκηση πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ελέγχου.

Είναι, επομένως, ιδιαίτερης σημασίας να διδαχθούμε από τα θετικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και να αφήσουμε στην άκρη οριστικά τα «αγκάθια». Οι νέοι πρέπει και πάλι να αμφισβητήσουμε τις υπάρχουσες δομές και αντιλήψεις, όχι με στείρα άρνηση αλλά με αλλαγή νοοτροπίας, ενδιαφέρον για την ατομική και συλλογική πρόοδο και ρεαλιστικό όραμα για το αύριο. Είναι χρέος της δικής μας γενιάς να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς αυτού του τόπου με τη γενιά του Πολυτεχνείου, δίνοντας ξανά το δικαίωμα στην Ελλάδα να μπορεί να ελπίζει ξανά. 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Debate της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Γενιά του Πολυτεχνείου: Βοήθησε την Ελλάδα;»


Ολοκληρώθηκε  με επιτυχία το 1o θεματικό debate της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη των γραφείων, με θέμα «Γενιά του Πολυτεχνείου: Βοήθησε την Ελλάδα;»

Ο στόχος του debate, το οποίο ήταν το πρώτο από μια σειρά που θα πραγματοποιηθούν, ήταν να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα μεταξύ των καλεσμένων. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν δύο πρόσωπα με ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές διαδρομές προκειμένου να εκπροσωπήσουν τις δύο βασικές απόψεις επί του θέματος, ο πρώην βουλευτής κ. Πέτρος Κουναλάκης ως υπέρμαχος του θετικού ρόλου που είχε για τη χώρα η «Γενιά του Πολυτεχνείου» και ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου με την αντίθετη άποψη.

Ο Πέτρος Κουναλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Γενιά του Πολυτεχνείου έπαιξε μεν σημαντικό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας, έχει όμως και σημαντικές ευθύνες για τα αρνητικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στη χώρα τα χρόνια που ακολούθησαν.

Από την πλευρά του, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου υποστήριξε πως η Γενιά του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το ελληνικό αντίστοιχο του διεθνούς κινήματος αμφισβήτησης της δεκαετίας του 1960. «Παρουσίασε και τα δικά του δομικά χαρακτηριστικά, δηλαδή τη νεολαιϊστικη κοινωνική κινητοποίηση, την έλλειψη ιδεολογικής παραγωγής και πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας», ωστόσο επισήμανε πως η διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με το δυτικό κίνημα αμφισβήτησης, που εναντιωνόταν σε δημοκρατικά καθεστώτα, το ελληνικό εξεγέρθηκε εναντίον μιας δικτατορίας.

Οι  παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν  τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ερωτήσεις στο διάλογο που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των δύο ομιλητών και να εκφράσουν την άποψη τους σχετικά με το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης, με την ανάταση σχετικών καρτών (υπέρ ή κατά). Όπως προέκυψε, η πλειοψηφία υποστήριξε ότι οι κυριότεροι εκπρόσωποι της Γενιάς του Πολυτεχνείου δεν ωφέλησαν τη χώρα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.onned.gr/live ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέο debate με νέα θεματική.