Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δύο χρόνια Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας - Δύο χρόνια πρωτοπόρας δράσης


Συμπληρώνονται σήμερα 28/3/2011 δύο χρόνια από την επανίδρυση της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας τον Μάρτιο του 2009. Από την ημέρα όπου μια ομάδα νεαρών ανθρώπων με προβληματισμούς και ανησυχίες για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ξανά την Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας στην Θήβα. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε -και συνεχίζεται μέχρι σήμερα- με σκοπό την έκφραση της άποψης των φιλελεύθερων νέων σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα του τόπου μας, αλλά και την πραγματοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων (εθελοντικών, ενημερωτικών, ψυχαγωγικών κλπ) με την συμμετοχή της νεολαίας.

Κατά την διάρκεια αυτών των δύο χρόνων το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν πολύ δύσκολο και η προσπάθεια που έγινε από όλους μας πολύ μεγάλη. Το γεγονός πως τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης είναι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη μας, σίγουρα αποτέλεσε τροχοπέδη στα σχέδια μας για πιο δυναμική παρουσία την πρώτη χρονιά. Πλέον όμως με την συμπλήρωση ενός ακόμα έτους παρουσίας μας, ενός έτους με αρκετές δράσεις, εκδηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα, είμαστε βέβαιοι πως η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας άρχισε να στερεώνεται στο προσκήνιο και αποτελεί την μοναδική φωνή της νεολαίας στην πόλη μας. Το γεγονός αυτό εξάλλου φαίνεται από την στήριξη που λαμβάνουμε συνεχώς από τους νεολαίους συντοπίτες μας, κάτι το οποίο μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο πρωτοποριακά, ακόμα πιο....νεανικά.

Θέλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας για την στήριξη που μας προσφέρουν και για τον αγώνα που καθημερινά κάνουν και οι ίδιοι, προσπαθώντας να ενισχύσουν την φωνή μας αλλά πάνω από όλα την συμμετοχικότητα των νέων στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Εμείς από την πλευρά μας υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα το έργο μας, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, με γνώμονα το κοινό καλό της πόλης μας και ειδικότερα της νεολαίας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε έναν απολογισμό των δράσεων μας καθώς ο καθένας από εσάς αποτελεί τον μεγαλύτερο κριτή μας:

  • Δημιουργία blog ενημέρωσης για τους νέους με τις δράσεις και τις προτάσεις μας: onned-thivas.blogspot.com
  • Συγκέντρωση και προσφορά τροφίμων στο ίδρυμα για τους άπορους συμπολίτες μας «Τράπεζα της Αγάπης»
  • Επίσκεψη στα Α.Μ.Ε.Α. του συλλόγου «Άγιοι Ανάργυροι» τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
  • Καμπάνια ενημέρωσης στο διαδίκτυο για την πρωτοβουλία της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. σχετικά με την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος «Χαμόγελο του Παιδιού».
  • Εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε blogs για την οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων στην Αϊτή.
  • Συμμετοχή στην εθελοντική δενδροφύτευση στον Δήμο Τανάγρας (πρώην Δήμος Σχηματαρίου).
  • Συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Βοιωτίας και «μεταφορά» της έδρας της Ν.Ε. στην Θήβα.
  • Συμμετοχή με την εκπροσώπηση 4 συνέδρων στο 8ο Συνέδριο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ στην Άμφισσα στις 18-19 Ιουνίου 2010.
  • Συμμετοχή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές 3 υποψηφίων, μελών της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας, εκ των οποίων ο ένας εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων.
  • Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας με την συμμετοχή πλήθους νεολαίας.

Οι παραπάνω δράσεις καθώς και οι παρεμβάσεις μας μέσω δελτίων τύπου για τα ζητήματα που μας απασχολούν, αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη της παρουσίας και του έργου μας, ενώ παράλληλα η στήριξη σας αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για το μέλλον της οργάνωσής μας. Σας καλούμε λοιπόν όλους να συμμετάσχετε στην προσπάθειά μας αυτή με τις δικές σας ιδέες και προτάσεις, αλλά κυρίως με τον δημιουργικό ενθουσιασμό που διακατέχει κάθε νέο...

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σβήνουμε τα φώτα - Συμμετέχουμε στην «Ώρα της Γης»



Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη.

Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2011, όμως η Ώρα της Γης ξεπερνά τον ίδιο της τον εαυτό. Θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα χωρίς φως.

Έπειτα από τρία χρόνια συνεχούς και δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης έχει μετατραπεί σε θεσμό αποδεικνύοντας πως πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου, του πλανήτη Γη.

Τη φετινή χρονιά η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας δίνει το παρόν στην "Ώρα της Γης". Σβήνει τα φώτα, κλείνει τα κινητά και δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια για ένα πλανήτη με περιβαλλοντική συνείδηση. Όμως πάνω από όλα καλεί την νεολαία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να ακολουθήσει κάθε μέρα του χρόνου και όχι μόνο σήμερα, την προσπάθεια για την διάσωση του πλανήτη μας και την διάδοση της περιβαλλοντικής “ιδέας”.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το χθες και το σήμερα του Προσφυγικού Συνοικισμού του Δήμου Θηβαίων


Ανατολικά του λόφου του Αμφείου στην πόλη μας απλώνεται η συνοικία του Παλαιού και Νέου Συνοικισμού. Ο παλαιός Συνοικισμός με 300 περίπου κατοικίες των δύο δωματίων, στριμωγμένες σε ελάχιστο χώρο, στέγασε τους διωχθέντες Μικρασιάτες το 1922 ενώ σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος από το προσφυγικό στοιχείο.

Προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό και την Αγία Παρασκευή υπάρχουν τα νεώτερα σπίτια όσων ορθοπόδησαν, αποκτώντας ξανά περιουσίες και επίσης στο κέντρο του συνοικισμού και πάνω από την κεντρική πλατεία βρίσκεται ο ναός, που είναι αφιερωμένος στους ισαποστόλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. H εκκλησία αυτή είναι βασιλικού ρυθμού και στον αύλειο χώρο της υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς του διωγμού.

Κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που ήταν παλαιό νεκροταφείο και η οποία σήμερα είναι αναπαλαιωμένη και με διαμορφωμένο πλέον αύλειο χώρο. Στη συμβολή του Παλαιού και Νέου Συνοικισμού της πόλης, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, βρέθηκε τμήμα του θεάτρου του Σύλλα, το οποίο λέγεται ότι ανήγειρε ο ίδιος, από το υλικό του θεάτρου του Διονύσου που ο ίδιος προηγουμένως είχε καταστρέψει. Τα ειδώλια του θεάτρου είχαν προ πολλού κλαπεί καθώς στη Θήβα υπήρχε έλλειψη πέτρας.

Η σημερινή βέβαια εικόνα του Προσφυγικού Συνοικισμού δεν συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με την ιστορία των προσφύγων και την κουλτούρα τους. Οι τριακόσιες κατοικίες του Π.Π.Σ. συμπλήρωσαν 80 χρόνια ζωής και έχουν πλέον πάψει να συντηρούνται. Η πλειοψηφία τους εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους τους, και επίσης όσα σπίτια ανακατασκευάστηκαν αποδείχθηκε ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις σύγχρονες απαιτήσεις για πολιτισμένη στέγαση και διαβίωση οικογενειών.

Γεγονός είναι επίσης ότι κτίσθηκαν πολλά αυθαίρετα παραπήγματα μετά το 1955, για τα οποία η πολιτεία έκλεινε τα μάτια της στην ανέγερσή τους ,όσο κάλυπταν τις στοιχειώδεις στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών των προσφύγων. Σήμερα όμως ενοικιάζονται στους μετανάστες χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής ενώ παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών να στοιβάζουν με «κεφαλιάτικο» ενοίκιο τους μετανάστες στις ιδιοκτησίες τους , αδιαφορώντας για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και για τα προβλήματα που δημιουργούν στην περιοχή.

Αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είχαν σαν αποτέλεσμα πέρα από την υποβάθμιση του Προσφυγικού Συνοικισμού που φέρει την δική του ιστορία, την αύξηση της εγκληματικότητας στην τριγύρω περιοχή καθώς και την παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγιεινής. Η εικόνα των τρωκτικών και των κάθε λογής ακαθαρσιών στις γειτονιές του συνοικισμού είναι πλέον συχνό – δυστυχώς – φαινόμενο κάτι το οποίο εγκυμονεί βέβαια. κινδύνους μολυσματικών ασθενειών.

Έγιναν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες από τον δήμο της Θήβας για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα οι οποίες όμως δεν απέδωσαν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Θεωρούμε ως Ο.Ν.ΝΕ.Δ. πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με πολλές παραμέτρους, πολιτιστικές, ανθρωπιστικές, μεταναστευτικές πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά με την συνεργασία πολλών φορέων και φυσικά με την συμβολή και της κεντρικής διοίκησης.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την συγκεκριμένη περιοχή αλλά να γίνει και στην συνέχεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής ανάπλασης του Παλαιού Προσφυγικού Συνοικισμού, που είναι ένας από τους ελάχιστους που διασώθηκαν στην χώρα μας, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μνήμης της ιστορίας των Μικρασιατών της Θήβας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής. Κοινή απαίτηση λοιπόν τόσο της οργάνωσής μας, όσο και όλων των κατοίκων της Θήβας -θέλουμε να πιστεύουμε- είναι οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν αυτό το μείζον ζήτημα με περισσότερη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση για το θέμα των παράνομων μεταναστών


Η απόφαση για θέμα των παράνομων μεταναστών που επί 44 ημέρες εκβιάζουν την ελληνική κοινωνία, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της υποτέλειας της Κυβέρνησης  του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα.
Η ενδοτική στάση των τεσσάρων Υπουργών θα ενισχύσει τα κύματα παράνομων μεταναστών προς τη χώρα μας καθώς την ίδια ώρα που το σύνολο των χωρών της Ευρώπης αναθεωρούν τη στάση τους, η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο ελκυστικός προορισμός.
Δυστυχώς όμως από σήμερα και οι κάθε λογής παρανομίες, βρήκαν τον τρόπο νομιμοποίησης τους. Τους τον υπέδειξε ο κ. Παπανδρέου.
Οι μοναδικοί που παραμένουν ταπεινωμένοι, είναι οι Έλληνες πολίτες.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Βλάχικος γάμος – Ένα ιστορικό και σατυρικό έθιμο της Θήβας



Κάθε Καθαρά Δευτέρα στην πόλη μας πραγματοποιείται ένα πολύ ιδιαίτερο και καυστικό έθιμο , ο Βλάχικος Γάμος, το οποίο έχει τις ρίζες του στις αρχαίες ομαδικές ελληνικές τελετουργίες της Διονυσιακής λατρείας. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της λαϊκής κωμωδίας αποτελούν το ομαδικό γλέντι, η πομπή, ο Πυρρίχιος χορός, τα φλάμπουρα με τα γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια, οι γκλίτσες, η τσουχτερή σάτιρα, οι αισχρολογίες και τα πειράγματα, τα πηδήματα και οι κραυγές, ο Πανούσης με το υπερμέγεθες ομοίωμα φαλλού και τα κουδούνια που κρέμονται στα σκέλια του και ο χορός του πεθαμένου που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης, την νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο.


Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από τους βλάχους-ποιμένες της περιοχής του Ασπροποτάμου που ήταν απάτητη από τους Τούρκους και άλλους ξένους κατακτητές. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Θήβα, γύρω στα 1830. Είναι πραγματικά αξιέπαινο το πως διατηρήθηκε η παράδοση όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που ο Βλάχικος Γάμος κινδύνεψε με απαξίωση αρκετές φορές. Πλέον όμως γίνονται προσπάθειες να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους Θηβαίους αλλά και για τους κατοίκους ολόκληρης της Ελλάδας.

Από την πλευρά μας, ως Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας, θεωρούμε πως η νεολαία οφείλει να αγκαλιάσει τον Βλάχικο Γάμο και να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν προκειμένου να τον προστατεύσει, να τον αναβαθμίσει και να τον κληρονομήσει αργότερα στις επόμενες γενιές. Σίγουρα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του εθίμου, θεωρώντας πως η διατήρηση των ηθών και των εθίμων κάθε περιοχής αποτελεί σημαντικότατη πολιτισμική κληρονομιά και ισχυρό τοπικό χαρακτηριστικό. Θέλουμε λοιπόν να προσκαλέσουμε όλους τους νεολαίους ,τόσο της περιοχής μας όσο και αυτούς που μένουν εκτός Θήβας, να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο και αξιόλογο έθιμο της πόλη μας.

Σύσκεψη Νομαρχιακής Επιτροπής Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Βοιωτίας



Την Πέμπτη 3 Μαρτίου συνεδρίασε η Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Βοιωτίας στη Θήβα με την παρουσία του υπεύθυνου επαρχιακών οργανώσεων Γιάννη Μαρτάτου και υπολοίπων μελών της γραμματείας επαρχιακού. Στην συνεδρίαση συζητήθηκε η δράση των οργανώσεων της Βοιωτίας και έγινε ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα. Υπήρξε πληθώρα σκέψεων και προτάσεων από όλους, κάτι το οποίο αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον της οργάνωσης μας, καθώς αποδεικνύει πως οι νεολαίοι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα της πόλης μας και για το πως μπορούν να συμβάλουν σε αυτά.

Νιώθουμε παράλληλα την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Μαρτάτο και τα υπόλοιπα στελέχη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. επαρχιακού για το ενδιαφέρον που δείχνουν για την οργάνωση της Θήβας και της Βοιωτίας-γενικότερα-, καθώς και για την μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρουν καθημερινά. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως εδώ και 10 μήνες, οπότε και εκλέχθηκε πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με σκοπό την ανάπτυξη της οργάνωσης και την πραγματική συμμετοχή των νέων στα καθημερινά προβλήματα του τόπου.

Με τιμή,
Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Βοιωτίας