Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

30.000 νέες θέσεις απασχόλησης μέσω 4 νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ


Στην άμεση υλοποίηση 4 νέων προγραμμάτων τις προσεχείς εβδομάδες θα προχωρήσει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας με στόχο να ανακόψει τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, δημιουργώντας 30.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων ανέρχεται σε 283,6 εκατ. ευρώ.


Αναλυτικά τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν είναι τα εξής:

1. «Επιταγή επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους εργοδότες να προσλάβουν επιδοτούμενο άνεργο στην επιχείρησή τους, στον οποίο έχει χορηγηθεί η «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας», δημιουργώντας έτσι μία νέα θέση εργασίας. Περιλαμβάνει υποχρεωτικά 2 φάσεις:

Α) Η α' φάση διαρκεί όσο το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από την πρόσληψη του επιδοτούμενου ανέργου μέχρι τη λήξη του επιδόματος.

Β) Η β' φάση αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή 30 μηνών με κατάρτιση.

Ποσό επιχορήγησης:
α' φάση: Το ποσό που έχει οριστεί στην επιταγή επανένταξης του επιχορηγούμενου ανέργου. Για μακροχρόνια ανέργους ορίζεται επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης 14 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα ή η αναλογία αυτών).
β' φάση: Η επιχορήγηση υπολογίζεται στο 90% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) και στο 100% των εισφορών στην περίπτωση που η επιχείρηση καταρτίσει τον εργαζόμενο.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμων και περιφερειών) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών, προϋπολογισμού 75.000.000 ευρώ.

Επιχορήγηση 25 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης καταβάλλεται από την ημερομηνία πρόσληψης με πλήρες ωράριο εργασίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι δυνατόν ο μισθωτός να ασφαλιστεί μόνο για τρεις μήνες κατ'Α έτος, κάτω των είκοσι πέντε ημερών ασφάλισης. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους είκοσι επτά μήνες (είκοσι τέσσερεις μήνες επιχορήγηση και τρεις μήνες δέσμευση).

3. Διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, προϋπολογισμού 18.600.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρούν τον ίδιο αριθμό τόσο του μόνιμου προσωπικού όσο και του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που απασχολούσαν κατά την ημερομηνία που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, καθ'Α όλη τη διάρκεια του προγράμματος (12 μήνες).

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα πρέπει να μην έχουν απόλυση προσωπικού για ένα τρίμηνο πριν από τη σχετική αίτηση συμμετοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει αντικαταστήσει το προσωπικό της έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ξενοδοχεία κλασικού τύπου, τύπου μοτέλ, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικισμούς αλλά και ξενοδοχειακά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που διατηρούν σε λειτουργία περισσότερες μονάδες.

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει επιχορήγηση για 12 μήνες στον εργοδότη, ο οποίος κάνει χρήση του προγράμματος. Το 40% των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι του ύψους του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες του προγράμματος που καταβάλλονται.

4. Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ως 35 ετών, προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους πρώτους 12 μήνες ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ. Για τους υπόλοιπους 12 μήνες για τους ασφαλιζόμενους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για 27 μήνες (τρεις μήνες χωρίς επιχορήγηση) και σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το επιχορηγούμενο προσωπικό της και δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό.

Για περισσότερα θέματα σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης επισκεφθείτε την σελίδα της πρωτοβουλίας http://epixeiro.info/

Σημεία Επικαιρότητας: Καταργείται στην πράξη η Νεανική Επιχειρηματικότητα


Τα τελευταία  δύο χρόνια, ακούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να διατείνεται συνεχώς πως θέλει να θεσπίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα σταθερό περιβάλλον για τις φορολογούμενες επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις,για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα που δικαιολογημένα στους νέους ανθρώπους δεν βρίσκει σημαντική απήχηση. Να καλεί τους νέους να μην δημιουργήσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης και να παραμείνουν στην πατρίδα μας. Δυστυχώς όμως τέτοιου είδους εξαγγελίες όχι μόνο μένουν στα λόγια, αλλά αναιρούνται και στην πράξη σε καθημερινή βάση.

Μέχρι σήμερα, οι νέοι άνθρωποι κάτω των 35 ετών που  έκαναν έναρξη επιτηδεύματος είχαν αφορολόγητο έως 30.000 ευρώ για τις τρεις πρώτες οικονομικές χρήσεις. Το μέτρο όμως αυτό, το οποίο έδινε ουσιαστική στήριξη στην καινοτομία και το επιχειρείν από νέους, καταργείται, και μάλιστα αναδρομικά, με την τροπολογία που περιέχεται στο άρθρο 42 παρ. 4 του Νόμου 4024/11, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούμε αδιανόητο να αλλάζει αναδρομικά το φορολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο  λειτουργεί μια επιχείρηση, και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέοι άνθρωποι με τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να σεβαστεί τη νεανική επιχειρηματικότητα και να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, μιας και πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας ή και σε κλείσιμο, καθώς το οικονομικό τους πλάνο περιελάμβανε την 3ετία αφορολόγητης λειτουργίας.

Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να αναρωτηθούν αν το κόστος από την ανάληψη ενός τέτοιου μέτρου θα προσφέρει περισσότερα  κέρδη στην ελληνική οικονομία αλλά ακόμα περισσότερο για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει στην υλοποίηση  επιχειρηματικών σχεδίων από  τους νέους ανθρώπους. Με σχεδόν μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση λόγω της οικονομικής συγκυρίας και μηδενική αφορολόγητη δραστηριότητα για τους νέους επιχειρηματίες, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αντιμετωπίζουμε τους νέους ανθρώπους με έφεση στο επιχειρείν σαν εν δυνάμει φορολογικούς παραβάτες πριν ακόμα κάνουν  το πρώτο τους βήμα. Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία και όλα τα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και η πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα βγάλουν από το τέλμα και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χρέος  της πολιτείας να στηρίξει τη νεανική  επιχειρηματικότητα και να προσφέρει  ουσιαστική βοήθεια σε ένα τομέα  που έχει κυριολεκτικά βυθιστεί στην ύφεση. Οι 14 προτάσεις που καταθέσαμε ως ΟΝΝΕΔ τον περασμένο Ιούλη μέσα από την εκστρατεία «Πληρώνω δίκαια» και κυρίως η λογική που τις διέπει, πρέπει να αποτελεί το μοναδικό τρόπο σκέψης για την αντιμετώπιση του ζητήματος τη σημερινή εποχή.

Ως νέοι άνθρωποι δεν θέλουμε ένα Κράτος εχθρό προς τη δράση μας, αλλά ένα Κράτος-αρωγό, που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες μας και θα μας δίνει τα περιθώρια για δραστηριοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών.

Τομέας  Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας  και Ανταγωνιστικότητας ΟΝΝΕΔ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

2ο ΟΝΝΕΔ Debate με θέμα " Ανωνυμία των Blogs"


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο debate της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του OpenPlace (Μεσογείων 15).

Το θέμα του debate ήταν «Ανωνυμία στα Blogs;» και ο στόχος ήταν να συζητηθεί ένα φαινόμενο που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη και έχει αλλάξει ριζικά το χώρο της Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά αγγίζει και το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν ως ομιλητές δύο γνώστες του ζητήματος και των παραμέτρων του: ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, δικηγόρος και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και ο κ. Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος (www.tvxs.gr) .

Στην τοποθέτηση του ο κ. Αδαμόπουλος υποστήριξε πως τα blogs δημιούργησαν τελείως νέα δεδομένα στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά είχαν και πολλές αρνητικές παρενέργειες στο θέμα της ποιότητας της παρεχόμενης πληροφορίας. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο ελέγχου αυτών που γράφονται στα blogs, ακόμα και με τη δημιουργία ενιαίου μητρώου για bloggers και να γίνεται άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις όπου καταγγέλεται συκοφαντική δυσφήμιση απέναντι σε πολίτη ή δημόσιο πρόσωπο.

Ο κ. Κούλογλου  ξεκίνησε λέγοντας πως ορισμένα blogs μετέφεραν στο διαδίκτυο τις πιο κακές πτυχές της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Τόνισε πως χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο για τη λειτουργία της διαδικτυακής ενημέρωσης, και όχι απλά αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Το πιο σημαντικό όμως, όπως ανέφερε, είναι να διαμορφωθεί μια διαφορετική κουλτούρα, πιο ανεκτική στις διαφορετικές απόψεις ώστε ο κάθε πολίτης να διαχωρίζει την ορθή από τη διαστρεβλωμένη είδηση.

Οι  παρευρισκόμενοι  στην εκδήλωση είχαν  τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ερωτήσεις στο διάλογο που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των δύο ομιλητών και να εκφράσουν την άποψη τους σχετικά με το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης, με την ανάταση σχετικών καρτών (υπέρ ή κατά).

H εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.onned.gr/live .

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση κάνοντας κλικ εδώ.