Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Λέμε ΟΧΙ σε κάθε παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας


Η αυταπάρνηση και η μαχητικότητα που έχουμε ως Έλληνες πρέπει να αποτελέσουν χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλει η Ελλάδα να προτάξει σήμερα απέναντι σε όλους εκείνους που θεώρησαν πως με τις πολιτικές τους μπορούν να υποδουλώσουν το ελληνικό πνεύμα. 

Λέμε ΟΧΙ σε κάθε παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. 

Λέμε ΟΧΙ στις πολιτικές που μας φέρνουν σε αδιέξοδα. 

Λέμε ΝΑΙ σε μια νέα, δημιουργική Ελλάδα, όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος προκειμένου να την ξαναχτίσουμε. 

Οι Έλληνες μπορούμε και θα τα καταφέρουμε ξανά.


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΚΙ - Ξεπουλάτε τα πάντα! Όχι και την εθνική μας συνείδηση κύριοι!


Έκπληκτοι είδαμε το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Κοντογιάννης (Αρ. Πρωτ. : 119333 / Γ4), σύμφωνα με το οποίο τα σχολεία που είχαν καταλήψεις πάνω από τέσσερις ημέρες δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στις παρελάσεις, ώστε να μη χαθούν διδακτικές ώρες για τις πρόβες!
Η κατάκτηση των προγόνων μας να ζούμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, δεν μπορεί να μπει στο ίδιο καζάνι με τις καταλήψεις και τις χαμένες ώρες μαθήματος.
Η Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση και η ΟΝΝΕΔ, καλούμε το Υπουργείο να λάβει πίσω άμεσα την προκλητική αυτή απόφαση και προτείνουμε οι πρόβες να πραγματοποιούνται μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου.
Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει τα πάντα! Η ιστορική όμως μνήμη και η δυνατότητα να τιμάς όσουν έδωσαν τη ζωή τους για εσένα, δεν είναι για πούλημα!
Το μήνυμα της αξιοπρέπειας, της αντίστασης και του ΟΧΙ στην υποταγή θα το τιμήσει η νέα γενιά, αφού οι υπόλοιπες απέτυχαν...
Από το Γραφείο Τύπου της Μ.Α.ΚΙ.


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το Υπουργείο Υγείας οδηγεί σε απόγνωση τον νέο ιατρό.


Προ λίγων ημερών το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε το προσχέδιο νόμου για την  απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας. Μετά λύπης παρατηρούμε, ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοσχέδιο, με τρομερές ελλείψεις και καταστροφικό για τον νέο ιατρό.
Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να αναφέρουμε πως  η εφαρμογή των εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συνδυάζεται με μείωση των θέσεων των ειδικευομένων (ευθεία συνάρτηση με τους εισακτέους των ιατρικών σχολών περίπου 650 ετησίως, ενώ οι θέσεις των ειδικευομένων είναι μόνο για την Αττική περίπου 4.500 και οι εκκρεμείς αιτήσεις για ειδίκευση περίπου στις 10.000 πανελλαδικά) γεγονός που σε ακολουθία με τη μείωση κλινών στα νοσοκομεία (συνεπάγεται μείωση των θέσεων των ειδικευομένων) και αδυναμία ένταξης των νέων ειδικευμένων στον ΕΟΠΠΥ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία κύματος μετανάστευσης των νέων ανειδίκευτων και ειδικευμένων ιατρών.
Επιπλέον, η χωρίς αντικειμενικά κριτήρια τοποθέτηση και εναλλαγή των ιατρών στις εκπαιδευτικές μονάδες, δημιουργεί ρουσφετολογικές προοπτικές. Νοσοκομεία της επαρχίας που δίνουν τμήμα της ειδικότητας κινδυνεύουν να κλείσουν ή καθίστανται τόπος ¨εξορίας¨ για τους ειδικευόμενους. Με την κατάργηση των κινήτρων για τους ιατρούς που καταλαμβάνουν άγονα αγροτικά ιατρεία, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας θα μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη. Η απουσία θέσεων υπεραρίθμων ειδικευόμενων για άτομα με σοβαρές-ανίατες παθήσεις (που προϋποθέτει βέβαια αυστηρό έλεγχο και πιστοποίηση της νόσου) φανερώνει την αναλγησία και τον κυνισμό της ηγεσίας του ΥΥΚΑ.
Ως  ΟΝΝΕΔ είμαστε θετικοί σε κάθε προσπάθεια μείωσης του τεραστίου  χρόνου αναμονής για έναρξη της ειδικότητας. Σίγουρα η εφαρμογή του μέτρου των εξετάσεων για ειδικότητα στα πλαίσια ενος υγιούς ανταγωνισμού είναι θετικό μέτρο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  1. Αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στο ακέραιο η κοινοτική οδηγία που επιβάλλει το ανώτερο 52 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως για τους ειδικευόμενους ιατρούς,
  2. Διακομματική συναίνεση και διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικοί Σύλλογοι, ΟΕΝΓΕ, Επιστημονικές Εταιρείες ανά ειδικότητα και τους Συλλόγους Φοιτητών Ιατρικής) και
  3. Έναρξη των  εξετάσεων με καλύτερο προγραμματισμό, χωρίς αιφνιδιασμούς και προχειρότητα πχ έναρξη των εξετάσεων καθολικά το 2017 (από το 2015 καμία αίτηση για έναρξη ειδικότητας με λίστα δε θα γίνεται δεκτή). Στο τέλος του 2016 όσοι ιατροί δεν έχουν τοποθετηθεί για ειδίκευση τοποθετούνται ως υπεράριθμοι. 
Ως  θετική κρίνεται η κίνηση για την εισαγωγή του βιβλίου εκπαίδευσης  του ειδικευομένου. Σίγουρα είναι ένα αρχικό βήμα που σε συνδυασμό με την σαφή κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων των κλινικών, την παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων και την μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης. 
Με αφορμή την έγκριση του προσχεδίου νόμου για την ιατρική εκπαίδευση και την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΠΣ της ΟΝΝΕΔ Άγγελος Παπανικολάου δήλωσε τα εξής:
«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός θλιβερού θεάματος. Η εφαρμογή αυτού του πρόχειρου νομοσχεδίου και η μείωση των θέσεων ειδικευομένων που αυτό συνεπάγεται, θα αυξήσει τον χρόνο αναμονής για την έναρξη ειδικότητας και θα οδηγήσει σε έναν ιδιόμορφο κανιβαλισμό με υπαίτιο τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο. Η δημιουργία κύματος μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού επιπρόσθετα, σίγουρα τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Το προσχέδιο νόμου είναι μετά βεβαιότητας ένα λιθαράκι επιπλέον στην καταστροφή της Δημόσιας Υγείας και στην κατάλυση του κοινωνικού ιστού» 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Προτάσεις για την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής θητείας

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προτάσεων της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας για την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής θητείας. Η παρουσίαση που έγινε στον ακριτικό Έβρο, περιείχε δέσμη προτάσεων που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές της υπάρχουσας θητείας, καθώς θεωρούμε πως το υφιστάμενο σύστημα στράτευσης είναι παρωχημένο. 

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ: 

Η δέσμη των προτάσεων αυτών, η οποία αποτελεί προϊόν έρευνας και διαβούλευσης με νέους που εκπληρώνουν ή έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά και στελέχη του ελληνικού στρατού, εκτείνεται σε πέντε άξονες :
  1. Επανεξέταση χρονικού σημείου εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας 
  2. Ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου της 
  3. Ενίσχυση κοινωνικών κριτηρίων και αισθήματος δικαιοσύνης 
  4. Ενίσχυση σωμάτων με επιτελικό ρόλο – υψηλό βαθμό ευθύνης 
  5. Λειτουργικότητα & υγιεινή στρατιωτικών χώρων 
Ως προς τον πρώτο άξονα, η ΟΝΝΕΔ προτείνει: 
  • Εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος της ηλικίας, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν την ένταξη στην 3βάθμια εκπαίδευση. Προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η δεύτερη προοπτική, προτείνεται μειωμένη θητεία κατά (1) ένα μήνα - από την κανονική - για όσους την επιλέγουν ή εναλλακτικά – και όχι σωρευτικά με τη μείωση της θητείας –η εκπλήρωση του ημίσεως της θητείας πλησίον του τόπου κατοικίας ή αυξημένος – συγκριτικά με τον κανονικό - αριθμός αδειών. 
  • Διατήρηση της διάρκειας της θητείας στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δεδομένου ότι με τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στρατευσίμων μέσω της ως άνω πρότασης, αλλά και τον περιορισμό του ποσοστού αναβολών και του ποσοστού ανυποταξίας, ο ετήσιος αριθμός των Εφέδρων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί αισθητά. 
Με βάση τον δεύτερο άξονα, κρίνεται απαραίτητη: 
  • Η εντατικοποίηση της κλασσικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη 
  • Εισαγωγή προγραμμάτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρατεύσιμους, η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μέσω της σύστασης και λειτουργίας ειδικών ομάδων, αλλά και η διδασκαλία βασικών προγραμμάτων πληροφορικής άνευ κόστους ή έναντι συμβολικού αντιτίμου. 
  • Στενότερη σύνδεση με αγορά εργασίας, (επέκταση του θεσμού των ΚΕΚ σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σύσταση και λειτουργία παραρτημάτων τους σε Μονάδες, όπου υπάρχει σχετική υποδομή, δυνατότητα μετατροπής των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων, σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση). 
Στον τρίτο άξονα προβλέπεται μεταξύ άλλων: 
  • Αναθεώρηση του συστήματος αποσπάσεων που αποτελεί με την παρούσα μορφή «αχίλλειο πτέρνα» 
  • Ενίσχυση της προστασίας των στρατευμένων μισθωτών. 
  • Κατοχύρωση του ευεργετήματος της μετάθεσης για τους οπλίτες που υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά, ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 
  • Θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Οπλίτη. 
  • Σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής, στην οποία θα ανατεθεί η απονομή των ειδικοτήτων και ο καθορισμός των μεταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες. 
  • Ενσωμάτωση της ιδιαιτέρως δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του οπλίτη με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια ως κριτηρίου για την κατ’ εξαίρεση μετάθεση. 
Ο τελευταίος άξονας αποσκοπεί στην ενίσχυση μέσω μίας σειράς μέτρων του φθίνοντος θεσμού των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών, ενώ ο πέμπτος που σχετίζεται με την υγιεινή και λειτουργικότητα των στρατιωτικών χώρων, θέτει στο επίκεντρο τη(ν) : 
  • Δημιουργία στρατοπέδων με υψηλή επάνδρωση. 
  • Δημιουργία ολιγομελών θαλάμων με χώρους υγιεινής το πολύ ανά 10 άτομα. 
  • Παρουσία υγειονομικού προσωπικού όλο το 24ωρο εντός των στρατοπέδων. 
  • Πρόσληψη και παρουσία ψυχολόγου σε κάθε στρατιωτική μονάδα. 
  • Λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας μέσω της εγκατάστασης καμερών στις στρατιωτικές μονάδες των παραμεθορίων περιοχών και ιδιαίτερα σε αυτές του Έβρου και των νησιών του ΒΑ και ΝΑ Αιγαίου. 
  • Λειτουργία και συντήρηση χώρων διαδικτυακής ενημέρωσης και έρευνας (internet), καθώς επίσης και χώρων αναψυχής, όπως γυμναστήρια και βιβλιοθήκες. 
  • Σύνδεση του «αγροτικού» των ιατρών (ανδρών και γυναικών), μέσω της σύμπραξης με το Υπουργείο Υγείας, με τους στρατιωτικούς χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων ανά την επικράτεια, αλλά και να συντμηθεί ο ομολογουμένως τεράστιος χρόνος αναμονής των νέων ιατρών. 

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ολόκληρη της πρόταση της ΟΝΝΕΔ στον παρακάτω σύνδεσμο:                           http://issuu.com/onnedthivas/docs/onned_metarithmisi_stratiotikis_thiteias